İlaçlara Bağlı Hipertiroidi (İyatrojenik Hipertiroidizm, Tirotoksikoz)

Bazı ilaçlar tiroit hormon fazlalığı (tıbbi adıyla tirotoksikoz) (hipertiroidi) hastalığına neden olabilir. Bu duruma iatrojenik hipertiroidizm ve iyatrojenik tirotoksikoz da denilir. Aşağıdaki 3 ilaç, en sık iatrojenik tiroid hormon fazlalığı hipertiroidi (tirotoksikoz) yapan maddelerdir:

a) İyot

Radyolojik tetkiklerde kullanılan iyot içerikli kontrast maddeler yaklaşık 1-3 ay sürebilen hafif düzeyli tiroit hormon fazlalığı tirotoksikoz (hipertiroidi) tablosu yapabilir. Bilgisayarlı tomografi, ilaçlı röntgen filmleri, anijografi tetkiklerinde sıklıkla kullanılan bu iyot içeren ilaçlar (kontrast maddeler) hastalarda tiroit hastalığı olmadığı halde hipertiroidi (tirotoksikoz) tiroit hormon fazlalığına neden olabilir.

Bu hastalarda; hastanın kanında yapılan ölçümde TSH değeri düşer, kalp ritm bozukluğu görülebilir. İyot içeren ilacın (kontrast maddenin) vücuttan atılmasından sonra çoğunlukla kendiliğinden geçer. Bazı hastalarda bu dönemde ortaya çıkan geçici kalp ritm bozukluğu için ilaç vermek gerekebilir.

b) Tiroit Hormon Hapları (Tiroit Hormon İlaçları)

Tiroid ameliyatlarından sonra, radyoaktif iyot I-131 tedavisinden sonra ve tiroit hormon yetmezliği olan diğer hastalarda (mesela Haşimato hastalığında) tiroid hormon ilacının dozunu (miktarını) ilk ayarlarken tiroit hormon hapının miktarı fazla verilmiş olabilir. Bu durumda hastanın kanında yapılan ölçümde TSH değeri düşer, kalp ritm bozukluğu, kalp çarpıntısı, aşırı terleme  gibi şikayet ve belirtiler olabilir. Hastanın kullandığı tiroid hormon hapının dozunu azalttıktan çok kısa bir süre sonra hastanın şikayetleri normale döner.

c) Amiodarone

Kalp ritm bozukluğu tedavisi için kullanılan bu ilacı alan hastaların bir kısmında tiroit hormon fazlalığı tirotoksikoz (hipertiroidi) belirtileri ortaya çıkar. İlacın kesilmesinden sonra kısa zaman içinde hastanın şikayetleri kendiliğinden düzelir.

 

Not: Bu sayfa henüz tamamlanma, güncellenme aşamasındadır. Bilgilerde küçük değişiklikler, düzeltmeler, eklemeler olabilir.

 

Anasayfaya dön...