Tiroit Bezesinin Yerleşim Bozuklukları

 

Bebek & Çocuklarda Tiroit Bezesinin Yerleşim Bozuklukları Tanı & Tedavisi Ana Prensipleri

Erken teşhis bebeğin fiziksel (bedensel) ve mental (zeka) gelişimi için önemlidir. O nedenle, doğum sırasında bebeğe uygulanacak tiroit yetmezliği tarama neonatal TSH testi yapıldıktan sonra; bebek veya çocuk; Çocuk Hastalıkları Uzmanı kontrolünde iken gelişme geriliği, ses kalite bozukluğu, dil kökünde, çene altında veya boyunda şişlik tespit edilirse, bebekte veya çocukta tiroid isimli organın yerleşme bozukluğu akla getirilmelidir. Tiroid yerleşme bozukluğu; ayrıca hormon yetersizliği hipotiroidi'ye neden olabilir. Tanı konulduktan sonra ektopik tiroid dokusunun yerleştiği yere ve tiroit dokusunun durumuna göre tedavi uygulanır. 

 

Tiroit Yerleşim Bozuklukları: Tiroid Ektopisi (Ektopik Tiroit)

Troidin; anne karnında gelişen bebekte göğüs boşluğu veya dil altı gibi alışılmamış (yanlış) bir yerde yerleşmesine ektopik tiroid (tiroid ektopisi) denir. Ektopik troid hastalığı; bebek henüz küçükken veya ergenlik dönemine geline kadar herhangibir dönemde kendini belli edebilir.

Yanlış yere yerleşen ektopik tiroid dokusu; bu anormal yerleşim bölgesinde normal şekil ve boyutta bir tiroid organı oluşturamaz ve normal düzeyde tiroit hormonu üretemez; ama bazen bu hatalı yerleşmiş tiroit dokusu çocukluğun ilk yıllarına kadar normal miktarda tiroid hormonu üretebilir. Anormal yerleşimli ektopik tiroit bezesi; kendini bir şişlik, konuşma, yutkunma, yutma fonksiyonlarında bozukluk olarak belli edebilir veya bazen hiç belli etmez.

Ektopik yerleşimli bu tiroid dokusu içinde troid nodülü ve hatta tiroit kanseri gelişebilir.


Bebeklerde ve Çocuklarda Doğumsal Tiroid Yerleşme Bpozukluğu Bozuklukları (Tanısı) Teşhisi için:

  1. Muayene,
  2. Kanda tiroid hormonlarının ölçümü,
  3. Tiroid ultrasonografisi,
  4. Tiroid sintigrafisi,

uygulanabilir. Ancak diğer tiroit hastalıklarından ayırt etmek için (ayırıcı tanıda) başka bazı ilave testler ve incelemeler de yapılabilir.

 

Bebeklerde ve Çocuklarda Doğumsal Tiroit Yerleşme Bozukluğu Hastalıkları Tedavisi için:

  1. Tiroid Hormonu İçeren İlaçlarla Tedavi,
  2. Cerrahi Tedavi (Ameliyat)

uygulanabilir. Ancak hastanın klinik durumuna göre ilave tedaviler de uygulanabilir.

Tiroid yerleşme bozukluğu hastalığı olan bebeklerin ve çocukların uzun süre uzman hekim kontrolünde ve yakın takibinde olması gerekir.

 

Not: Bu sayfa güncellenebilir, bilgilerde küçük değişiklikler, düzeltmeler, ilaveler olabilir.

 

Anasayfaya dön...