Tiroid İsimli Organ

Tiroid Nedir?

Tiroid, Tiroit, Troid, Troit; aynı kelimenin farklı yazılış şeklidir. 

Tiroid, her insanın vücudunda bulunması gereken bir organdır. Tiroid, insan vücudunda boğaz ön tarafında bulunur. Cildin ve kas tabakasının altında, yüzeyde yerleşmiştir. Nefes aldığımız gırtlağın hemen önündedir. Bir insanın boynuna baktığımızda; boğaz bölgesindeki en belirgin çıkıntı olan adem elması ile boğaz bölgesinin göğüsle birleştiği yerdeki çukurluk arasında bulunur. 

Sağ lob, sol lob ve ortada isthmus olarak adlandırılan birbiri ile ile bitişik 3 anatomik bölümü vardır.
Tiroid bezesinin genel uzaktan görünümü, kanatlarını açmış bir kelebeğe benzetilir. 





Boyun bölgesindeki Tiroid bezesinin görünümü (turuncu). Bu orjinal medikal resim, Prof Dr Cumali Aktolun için ressam Aysun Kısaoğulları tarafından yapılmıştır. Tüm telif hakları Prof Dr Cumali Aktolun'a aittir. Bu resim, kaynak gösterilmeden ve yazılı izin alınmadan hiç bir surette kopyalanamaz, hiç bir amaçla basılı veya dijital ortamda kullanılamaz. Copyright.

Tiroid isimli organın arka yüzlerine yapışık (bazen içine gömülü olarak) ortalama 4 adet kalsiyum bezesi (paratiroid bezeler) vardır. Bu kalsiyum bezeleri; kalsiyum hormonu olarak bilinen parathormonu üretir. 



Boyun bölgesinde sağ ve sol şah damarları arasında, gırtlağın ön tarafında, adem elması çıkıntısının altında bulunan Tiroid bezesinin görünümü (mavi). Bu orjinal medikal resim, Prof Dr Cumali Aktolun için ressam Aysun Kısaoğulları tarafından yapılmıştır. Tüm telif hakları Prof Dr Cumali Aktolun'a aittir. Bu resim, kaynak gösterilmeden ve yazılı izin alınmadan hiç bir surette kopyalanamaz, hiç bir amaçla basılı veya dijital ortamda kullanılamaz. Copyright.

Tiroid bezesinin çevresinde şah damarları, solunum yaptığımız gırtlak, yediklerimizi içtiklerimizi yuttuğumuz yutak (yemek borusu), önemli sinirler, damarlar bulunur. 

 

Boyun bölgesindeki Tiroid bezesinin (siyah)  ve çevresindeki lenf düğümlerinin (pembe) görünümü. Bu orjinal medikal resim, Prof Dr Cumali Aktolun için ressam Aysun Kısaoğulları tarafından yapılmıştır. Tüm telif hakları Prof Dr Cumali Aktolun'a aittir. Bu resim, kaynak gösterilmeden ve yazılı izin alınmadan hiç bir surette kopyalanamaz, hiç bir amaçla basılı veya dijital ortamda kullanılamaz. Copyright.

 

Not: Bu sayfa güncellenebilir, bilgilerde küçük değişiklikler, düzeltmeler, ilaveler olabilir.

Anasayfaya dön...